skip to Main Content

ONG -urile sau cine dă mai mult

Dacă vă închipuiți că un ONG reprezintă modul de a susține și promova idei nobile precum reducerea poluării, ajutorarea celor mai defavorizați, salvați animalele șamd… teoretic așa este. Dar dacă doriți să și înregistrați una, o să descoperiți că nu este de loc ușor. Totuși, cei care doresc cu ardoare să devină membrii de bază ai societății, și trec peste toate aceste dificultăți, vor descoperi că se pierd fără urmă într-un noian de acte, că de fapt un sediu și un patrimoniu, fie ele și nelucrative, costă bani, și că de fapt nici măcar faptele bune nu sunt gratis.

Ca să fie vizibil, un ONG trebuie să fie recunoscut de către organele statului ca fiind de UTILITATE PUBLICĂ. Și acest lucru este chiar imposibil pentru un ONG de rând.

Ca un fapt divers, cele mai tari ONG-uri, deci fără profit, dar cu câștiguri fabuloase, din România sunt: Universitatea Spiru Haret, pe locul doi, Federația Română de Fotbal și un pic mai jos Universitatea Titu Maiorescu.

Trecând la nivel internațional, există ONG uri puternice la nivel european, care nu se încurcă cu zeci de milioane de euro, precum cele de pe la noi. De fapt, acestea sunt grupuri de lobby finanțate din spate cu sume generoase pentru a putea avea filiale puternice și a fi suficient de vocale pentru a atrage atenția la nivelul Parlamentului European, care este foarte atent mai ales la unele dintre acestea.

Și un exemplu recent: trecerea autoturismelor la normele de poluare Euro 7

Că problemele aduse de încălzirea globală și poluare de orice fel au fost transformate de către marile grupuri financiare în câștiguri consistente, fără a rezolva nimic din efecte, o vedem și simțim cu toții. Teoretic, trecerea la mașini care să fie mai puțin poluante reprezintă un pas mare pentru reducerea poluării. Practic, directorul general al grupului Renault, în una din rarele ieșiri directe, a afirmat că de fapt aceste măsuri vor duce la o creștere rapidă a poluării, deoarece noile norme vor crește prețul vehiculelor foarte mult și rezultatul imediat va fi o scădere a vânzărilor de mașini noi și o creștere exponențială a pieței de vehicule second-hand poluante. Cumpărătorii cu venituri medii sau modeste vor prefera mașinile diesel mai vechi, ieftine și cu consum redus.

Rezultatul: peste 50 de ONG-uri au reacționat la nivel european într-un mod coordonat și unitar cerând ca normele Euro 7 să fie implementate cât mai repede pentru a respira un aer mai curat. Așa că parlamentarii europeni vor avea astfel motivația de a grăbi integrarea noilor norme, cu toate semnalele de alarmă trase exact de către producătorii de mașini.

Această postare are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *