skip to Main Content

Infrastructura la mișto – partea I

Ca de obicei, pădurea nu se vede din cauza copacilor. Goana după kilometrii de autostradă construiți sau nu, banii aruncați pe studii de prefezabilitate, de fezabilitate, de exproprieri șamd care costă mai mult decât autostrada, și care de multe ori nu au nici o finalitate, aceștia sunt de fapt pomii noștri.

 

Problema reală este dată de faptul că proiectarea autostrăzilor se face pe baza unor standarde depășite sau, acolo unde există unele mai recente, nu sunt decât o reluare a celor vechi. Activitatea de bază este copy paste de la un proiect la altul. Cu excepția studiilor topo.

Hai să vedem câteva probleme adevărate, care sunt ascunse cu grijă de oamenii noștri politici:

  • Autostrăzile sunt proiectate prost, fără adâncimi suficiente a straturilor de susținere a căii de rulare și cu amestecarea sorturilor de diferite dimensiuni, ceea ce ar trebui interzis.
  • Construcția lor se face fără verificări adevărate. Cel care le construiește, verifică propriul șantier. Ce ar putea să spună? Că a lucrat prost?
  • Se permite utilizarea pietrișului din râuri, fără un strat cu liant de susținere al acestuia.
  • Orice temperatură joasă înregistrată iarna, orice viitură, care de fapt nu ar avea ce să caute peste o autostradă reprezintă argumente invocate des pentru a explica de ce o iau la vale drumurile noastre de sute de milioane de euro.
  • Nu există nici o responsabilitate din partea statului, de fapt proprietarul și cel care cheltuie banii noștri, ai contribuabililor. Nu am auzit ca vre-un specialist de la CNADNR sau CNAIR să răspundă pentru lucrările făcute prost sau banii aruncați pe proiecte care nu au fost niciodată finalizate.
  • Lucrările de întreținere, refacere și mentenanță costă cel puțin încă odată cât construcția unei autostrăzi, calculate în termen de 5 sau 10 ani. Nu există nici o alocare importantă din partea ministerului, ca să nu spun un plan la nivel național de întreținere a lor, care ar trebui prezentat și împărțit pe tronsoane precum cel de construcție a autostrăzilor. Ca să avem și peste cinci ani autostrăzi la fel de funcționale, ar trebui să existe sume de ordinul sutelor de milioane de euro alocate în fiecare an…

https://danpavel.blog/de-ce-nu-rezista-soselele-din-romania-argumentatie-tehnica/

Cât despre infrastructura feroviară, este chiar ciudat să discuți de noi investiții când jumătate din ea nu poate fi utilizată și cei aproximativ 10.000 km de cale ferată care încă mai sunt capabili să transporte ceva nu sunt reparați din lipsă de fonduri. Aici lucrările de reparații pentru un kilometru costă poate mai mult decât construcția unei autostrăzi. Și necesită utilaje complexe și specializate de cale ferată.

De ce nu se investește și nu se spune mai nimic de dezastrul de pe calea ferată? În primul rând, deoarece depășește capacitatea de înțelegere a celor care ne conduc. Nu pot să acopere cu mintea, acesta este adevărul, și pe deasupra ar trebui să piardă și mult timp pentru o problemă care nu le aduce nici un câștig.

Din păcate șmecheria și inteligența sunt de obicei incompatibile.

https://www.uconstruct.ro/avem-ministru-avem-bani-nu-mai-avem-insa-loc-de-profesionisti-intretinerea-autostrazilor/

Această postare are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *