skip to Main Content

Despre ONG-uri și alte asociații care nu vor nimic

Evenimentele on-line, work-shopurile, conferințele la distanță au înflorit în ultima vreme, mai tot timpul primesc invitații să particip la astfel de evenimente, care câteodată au legătura cu zona mea de competență, dar de cele mai multe ori chiar nu înțeleg ce doresc de la mine. Dar, în cele din urmă,  am înțeles ce se întâmplă, vorbind cu o cunoștință specializată în organizarea (tehnică) de work-shopuri on line, de orice tip, format și conținut. https://danpavel.blog/jumatate-din-calea-ferata-a-romaniei-reprezinta-fier-vechi/

Din cele câteva sute de ONG-uri din România, unele chiar au reușit să intre în diferite organizații internaționale, să facă parte din consilii de discuție pe teme legate de obicei de reducerea poluării, energii aternative, mă rog, ce este acum la modă și se sponsorizează sau bugetează, dacă vorbim de UE sau de organizații politice. Și pentru ca să justifice activitatea și banii primiți, sponsorizările pentru participări la diferite evenimente internaționale, cel mai simplu este să organizeze aceste work-shopuri on-line. Nu necesită prea multe investiții, cel mai important este să găsești câteva zeci de persoane să participe… și dacă ești și recunoscut de un minister, guvern șamd, gata… notorietatea este asigurată. Cel puțin dacă este vorba de ONG uri specializate pe infrastructură de orice tip sau pe domenii legate de reciclare, reducerea poluării, energii alternative, rezultatele lor practice sunt zero. După propriile declarații, rolul lor este de a informa poporul, dar și instituțiile statului despre problemele existente și eventual de a oferi soluții generale. În realitate, nu fac decât să repete aceleași cuvinte care le auzim de ani de zile, aceleași planuri ale UE, nu aduc nimic nou nici din punct de vedere informațional.

Ce se discută în cadrul acestor work-shopuri? Nimic care să nu fie deja știut. Pe domeniul infrastructurii, de exemplu, aceleași povești cu ce nu se face și cât de multe au făcut alte țări din jurul nostru. Dar baza prezentărilor și discuțiior o reprezintă reglementările UE privind reducerea poluării, planul 1,5% C, care fie vorba între noi sa cam dus la vale după ce nu mai vin gazele și petrolul din Rusia, se vorbește despre viitorul verde și alte generalități.

La fel ca și în lumea politică, unde nu contează ce știi să faci ci cât de tare ești în discurs și ce prieteni ai, la fel și în cazul acestor organizații, cei care le coordonează, să spunem proprietarii lor, nu au de obicei nici o pregătire în domeniu. Au tot felul de competențe legate de mediu, activități sociale … șamd. Și uite așa cu ONG-uri care povestesc de ceea ce nu știu și miniștrii care nu înțeleg prea bine ce fac, avem o infrastructură rutieră departe de cea a unei țări din UE, iar cea feroviară… să nu mai vorbim, este cea mai învechită din toate țările UE. Să nu mai vorbim de poluarea datorată gropilor de gunoi unde se ard  în continuare sub cerul deschis inclusiv tone de material plastic, iar uleiul uzat deversează direct în sol, de la sistemele de filtrare ale marilor poluatori din industrie care funcționează în funcție de cum bate vântul șamd. https://www.uconstruct.ro/utilaje-electrice-si-hibride/

Ce am prezentat mai sus este ceea ce am constatat practic, și nu niște simplii opinii personale. Personal cred că, teoretic, ONG urile au rolul lor, de exemplu există asociații precum cele care se ocupă cu drepturile femeilor sau copiilor care fac o treabă mult mai bună decât cea a instituțiilor statului. Dar acestea sunt prea puține față de sutele de ONG uri din România din care majoritatea se bagă în seamă și atât.

De exemplu în Rusia, care reprezintă un subiect la modă, funcționează peste 400.000. Deci, pentru amatori, ar mai fi loc.

Și dacă aveți impresia că în momentul în care spui ONG, acesta reprezintă o asociație apolitică, un fel de luptător pentru drepturile poporului, să nu uităm că cel mai cunoscut este Forumul Economic Mondial care este un grup de lobby pentru marile corporații transnaționale.

Conform site-ului economica.net, cele mai bănoase ONG-uri din România sunt Universitatea Spiru Haret, care în 2015 scotea 109,5 milioane lei, iar în anii buni, de exemplu 2009, chiar 380,7 milioane lei, urmată de Federația Română de Fotbal cu 81,2 milioane lei în 2015.

În top 10 mai apare și Universitatea Titu Maiorescu cu numai 58,6 milioane în 2015 sau Universitatea Vasile Goldiș.

Această postare are 0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *